uitsluiten
De binnenkant van armoede

Zorgen over geld en gezondheid, eenzaamheid, met het hele gezin in een te kleine, ongezonde woning, … leven in moeilijke omstandigheden doet wat met een mens.
Voor mensen in armoede stopt dit niet na de coronacrisis. Zij zijn constant bezig met ‘overleven’. De stress en afkeuring vreten tijd en energie. Een mens zou van minder de moed verliezen.
Welzijnszorg vraagt aandacht voor de mentale impact van leven in armoede.
Steun de organisaties die mensen in armoede een luisterend oor bieden en hen op adem laat komen. Zo kunnen zij de kracht vinden om samen armoede uit te sluiten.
Prijs armoede uitsluiten
Mensen uit hun kot halen, ontmoetingen creëren en niemand loslaten. Die inspanningen willen we belichten.
De jaarlijkse ‘Prijs Armoede Uitsluiten’ (PAU) plaatst organisaties en projecten in de kijker die zich op een bijzondere manier engageren in de strijd tegen armoede en uitsluiting. In 2021 reiken we de prijs uit aan een organisatie die bewust werk maakt van het psychisch welbevinden van mensen met armoede-ervaring.

Organisaties in de kijker
Genomineerden ‘Prijs Armoede uitsluiten’

Hedera Helix VZW
Met twee inloophuizen, eentje voor volwassenen en eentje voor jongeren, zet Hedera Helix zich in voor wie kwetsbaar is door armoede, psychisch kwetsbaar, eenzaam, …. In herstelgroepen stellen de deelnemers zich samen met ervaringswerkers zeer kwetsbaar op, ze worden enorm groot in hun klein zijn! Ze groeien op alle vlakken en ontwikkelen een enorm psychisch draagvlak.
“We laten mensen leven. En we proberen dit leven lichter, dragelijker te maken door hen in hun kracht te zetten.”

ATD Vierde Wereld Vlaanderen vzw
ATD Vierde Wereld is een internationale mensenrechtenorganisatie die opkomt voor een samenleving zonder armoede en uitsluiting.
Door ATD kon Siska een grote stap vooruit kon zetten in haar leven: “Ik heb veel bijgeleerd. Ik zie de zaken nu anders. Als ik nu terugdenk aan het verleden en ik zou de kennis gehad hebben die ik nu heb, had ik het misschien anders kunnen aanpakken. Ik heb het gevoel dat ik veel jaren verloren heb, dat ik niet kon leven maar moest overleven.”

Compagnie Tartaren
Cie Tartaren maakt theater- en videoproducties met mensen in een kwetsbare situatie (armoede, psychische problematiek, vluchtelingen, …). Haar producties houden een spiegel voor aan de maatschappij. En verbinding is het sleutelwoord van Cie Tartaren.
“Dat is net het fijne aan de compagnie: dat ge een netwerk zijt. Daarin vind ik dat Cie Tartaren nog meer doet dan andere verenigingen.”

De Vrolijke Kring vzw
De Vrolijke Kring werkt als Welzijnsschakel en vereniging waar armen het woord nemen op een participatieve manier aan armoedebestrijding.
“De vrolijke kring is één van de weinige plaatsen waar ik al mijn zorgen even opzij kan zetten. Ik ben er altijd welkom. Ik voel mij er begrepen, mijn zorgen worden gehoord. Door vrijwilligerswerk voel ik mij ook nuttig. Ik wil iets kunnen betekenen voor anderen. Ik wil meer zijn dan een blok aan het been van de samenleving, en die kans geven ze mij.”

Den Draai vzw
Ook Den Draai en Welzijnsschakels zijn een vereniging waar armen het woord nemen.
Armoedebestrijding is meer dan beleidswerk, het is ook inzetten op verbinding en ontmoeting om de binnenkant van armoede een plaats te geven. Daarop blikt Ria terug. “Ik heb nogal chance gehad hé, dat ik jullie gevonden heb.”, zegt ze. Hoewel wij evenveel geluk hebben gehad om haar te mógen leren kennen doorheen de jaren.
Wat met jouw donatie?
Welzijnszorg werkt samen met organisaties die lokaal armoede aanpakken. Met jouw gift steunen wij lokale projecten voor tewerkstelling, ontmoeting, huistaakbegeleiding, gezondheidspreventie, huisvesting … Allemaal initiatieven die het verschil kunnen maken door mensen in armoede te versterken en hen zelf een stem te geven.
We willen mensen verder laten kijken dan de dag van morgen. We verdedigen hun rechten, zodat ze zelf hun toekomst in handen kunnen nemen, opnieuw kunnen dromen en vooruitgaan.